Szybkowar i jego zalety. Jak gotować w szybkowarze?

Szybkowar zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność. Coraz więcej osób przekonuje się bowiem, jak wiele zalet ma takie właśnie rozwiązanie jak gotowanie w szybkowarze. Nie każdy jednak wciąż do końca zdaje sobie sprawę z tego, czym jest szybkowar – to po prostu nowoczesny garnek do gotowania.

Cała istota polega jednak na tym, że gotujemy przy podwyższonym ciśnieniu. Co nam to daje? Przede wszystkim skraca się czas gotowania potraw – niekiedy nawet o 70 procent w stosunku do metod tradycyjnych. Dzięki temu oszczędzamy nie tylko wodę, ale też gaz czy prąd.

Do pozostałych zalet gotowania w szybkowarze należy zaliczyć także:

  • lepszy smak – szybkowar pozwala bowiem zachować naturalny smak i aromat produktów,
  • korzyści dla zdrowia – krótszy czas gotowania potraw oznacza, że ucieka z nich znacznie mniej witamin czy materiałów, co działa oczywiście korzystnie dla naszego zdrowia,
  • walory estetyczne – szybkowar pomaga zachować składnikom naturalny kolor oraz formę.

Jak więc widzimy, szybkowar to naprawdę dobre rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcą jeść smaczniej i bardziej zdrowo, a na dodatek znacznie szybciej przygotowywać swoje potrawy – wszak nie każdy ma czas na to, aby po pracy zająć się jeszcze obiadem. Ważne jest jednak, aby postawić na dobrej jakości naczynie, a następnie wiedzieć jeszcze, w jaki sposób najlepiej je wykorzystać.

Gotowanie w szybkowarze – jak?

Przede wszystkim warto jest uważnie zapoznać się z instrukcją obsługi, w której znajdziemy podstawowe informacje na temat korzystania z szybkowaru. Jest to o tyle ważne, że przecież szybkowary mogą różnić się między sobą różnego rodzaju czynnikami (na przykład konstrukcją), a co za tym idzie będą różnić się także sposobem działania oraz użytkowania. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać? W szybkowarze nie powinno się na przykład przechowywać potraw.

Dodatkowo, nie jest wskazane gotowanie potraw na bazie mleka, a szczególnie trzeba uważać na potrawy z alkoholem. Sam proces gotowania jest jednak bardzo łatwy – do środka naczynia wkłada się wszystkie składniki, podlewa się je wodą i podgrzewa. Trzeba przy tym pamiętać, że szczelnie zamkniętego szybkowaru nie należy otwierać w trakcie gotowania, dlatego też wszystkie składniki – w tym także przyprawy – należy włożyć do naczynia na samym początku.

dfgfgd
gdfgvdg