Rodzaje patelni do smażenia. Jaką patelnię wybrać?

Nie ma żadnych wątpliwości, że patelnia należy do niezwykle ważnych i przydatnych w naszej kuchni naczyń. Pewne potrawy bardzo trudno jest przygotować bez odpowiedniej patelni właśnie. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób wybrać patelnię i czym tak w zasadzie kierować się podczas zakupu. Najważniejszy jest przede wszystkim materiał, z którego patelnia została wykonana. Można na przykład postawić na patelnie uniwersalne, które mają przede wszystkim wszechstronne zastosowanie, lecz nie zawsze są wykonane z materiałów dobrej jakości. Dodatkowo, posiadając tylko jedną patelnię w kuchni znacznie szybciej ją wyeksploatujemy, dlatego warto posiadać przynajmniej kilka takich naczyń.

Wtedy, prócz jednej patelni uniwersalnej, warto zaopatrzyć się także w patelnie specjalistyczne, które będą różnić się od tych zwykłych i znajdą swoje zastosowanie w konkretnych sytuacjach, kiedy przyrządzamy konkretne potrawy. Chodzi tutaj przede wszystkim o patelnię wok (świetnie sprawdza się przy okazji gotowania potraw azjatyckich), patelnię do naleśników oraz patelnię grillową. Odpowiednio zaprojektowane dno czy też właściwa pojemność sprawiają bowiem, że gotowanie dań azjatyckich, smażenie naleśników czy wreszcie grillowanie warzyw, ryb czy mięsa staje się niezwykle proste.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze patelni?

Najważniejsze będzie zwrócenie uwagi na to, z czego wykonana jest patelnia, ale także jej powłoka wewnętrzna. I tak, w tym pierwszym przypadku możemy wyróżnić następujące materiały:

  • stal,
  • miedź,
  • żeliwo,
  • aluminium.

Niezwykle trwałe i solidne są patelnie stalowe oraz żeliwne.

Z kolei patelnia aluminiowa charakteryzuje się tym, że jest po prostu lekka i na dodatek bardzo szybko się rozgrzewa, choć jej wadą jest to, że szybko traci ciepło. Jeżeli natomiast chodzi o powłokę wewnętrzną patelni to z reguły mamy do czynienia z patelnią ceramiczną oraz teflonową. Ceramiczna to przede wszystkim duża odporność na różnego rodzaju zarysowania oraz brak przywierania. Dodatkowo, patelnie ceramiczne bardzo dobrze się nagrzewają. Z kolei popularne patelnie teflonowe są dość podatne na zarysowania, dlatego też trzeba bardzo uważnie obchodzić się z taką patelnią. W obu przypadkach powinniśmy natomiast zapomnieć o myciu patelni w zmywarce, gdyż może to źle wpłynąć na właściwości i stan powłoki wewnętrznej.

dfgfgd
gdfgvdg