W ostatnich latach coraz częściej decydujemy się na to, aby przechowywać żywność w pojemnikach z plastiku lub szkła – w ten sposób możemy stworzyć ciekawe kompozycje w kuchni. Dodatkowo, takie rozwiązanie jest też po prostu bardzo funkcjonalne i pozwala znacznie lepiej zagospodarować nam szafki czy szuflady z żywnością. Nic więc dziwnego, że pojemniki na żywność znajdziemy dziś w wielu kuchniach. Ale tu pojawia się pytanie, w jakich pojemnikach powinno się przechowywać żywność? Do najpopularniejszych materiałów, z jakich wykonywane są pojemniki służące do przechowywania żywności należą szkło oraz plastik.
Pojemniki z tworzywa sztucznego i ze szkła nie różnią się między sobą pod wieloma względami – w wielu przypadkach są tak samo funkcjonalne czy estetyczne. Ale istnieją też jednak pewne znaczące różnice. Przede wszystkim, pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych nie zawsze są przyjazne dla środowiska i bezpieczne dla naszego zdrowia. Wiele zależy oczywiście od tego, z jakiego konkretnie tworzywa sztucznego został wykonany dany pojemnik.
Przy zakupie warto więc zwrócić uwagę na informacje podane przez producenta, które powinny znaleźć się na spodzie opakowania.
Plastik czy szkło – jakie pojemniki na żywność wybrać?
Większą popularnością cieszą się pojemniki wykonane ze szkła, przede wszystkim ze względu na to, że są bezpieczne. Dodatkowo, są one także odporne na wysoką temperaturę i mają nieco szersze zastosowanie, gdyż mogą być wykorzystywane zarówno do przechowywania ciepłej, jak i zimnej żywności. Jakby tego było mało, szklany pojemnik nie wchłania zapachów, ani też nie zmienia smaku czy wartości odżywczych niektórych pokarmów, tak jak robią to niektóre pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego.
Plastik jest również mniej odporny na wysokie temperatury, jak również na uszkodzenia. Wszystko to powoduje, że więcej osób stawia na szkło, które jest po prostu trwalsze, a na dodatek przyjazne środowisku. Tego typu pojemniki starczają z reguły na długi czas i mają bardziej uniwersalne zastosowanie niż plastikowe pojemniki służące do przechowywania żywności. Jeżeli więc chcemy postawić na plastik to trzeba to zrobić z odpowiednią uwagę, gdyż może okazać się, że przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach nie będzie wcale takim dobrym pomysłem.