W czym poprawnie podać kawę?

Kawa to ulubiony napój wielu osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia choćby jednej filiżanki. Ale przy tym wszystkim często pojawia się pytanie, w czym należy podawać kawę? Możliwości jest oczywiście sporo – choćby wspomniana już filiżanka, ale też kubek i szklanka. Jak się okazuje, niekiedy ma to spore znaczenie, gdyż wiele osób odczuwa sporą różnicę w smaku kawy w zależności od tego, czy została ona podana w kubku czy na przykład w porcelanowej filiżance. Nie można przy tym także zapominać, że każdy miłośnik kawy ma przecież swoje własne upodobania. To dlatego każdy kawosz powinien odpowiednio się przygotować i wiedzieć, w czym poprawnie podać kawę, a więc jakie akcesoria i naczynia powinny znajdować się w jego domu.

Dzięki temu w razie wizyty gości będzie mógł zaserwować kawę w odpowiednim naczyniu, także na życzenie gościa, który może chcieć kawę na przykład w kubku czy w szklance. Istnieje też jednak szereg ogólnych zasad, które podpowiadają nam, w jaki sposób powinno się serwować różne rodzaj kaw, w tym na przykład espresso, cappucino czy latte oraz latte macchiato.

W czym podawać espresso?

Tradycyjna włoska kawa z reguły podawana jest w małej filiżance, której pojemność wynosi zazwyczaj od 50 do 70 ml, z czego filiżanka wypełniona jest do połowy. Naczynie powinno być wykonane z grubej porcelany, dzięki czemu kawa dłużej będzie mogła utrzymać swoją wysoką temperaturę. Z reguły filiżanki do espresso mają biały kolor, dzięki czemu podkreślają ciemny kolor kawy.

W czym podawać cappucino?

Capuccino to nic innego jak espresso wraz z dodatkiem ciepłego, spienionego mleka. Jest to jeden z bardziej popularnych rodzajów kawy w mlecznej odmianie. Podaje się ją zazwyczaj w filiżance o pojemności od 150 do 180 ml, która podobnie jak filiżanka do espresso wykonana jest z grubej porcelany – przed podaniem zaleca się podgrzać filiżankę, dzięki czemu kawa będzie ciepła przez dłuższy czas.

W czym podawać latte i latte macchiato?

Inne mleczne kawy, które przyrządza się na bazie espresso to latte oraz latte macchiato. Charakteryzują się przede wszystkim delikatnym smakiem, ale też często bardzo efektownym wyglądem.

Podaje się je w wysokich szklankach o pojemności od 200 do 300 ml. Szklanki te są przezroczyste i także mają grube ściany, aby zatrzymać wysoką temperaturę napoju jak najdłużej.

dfgfgd
gdfgvdg