Jakie słoiki do przetworów wybrać?

Wiele osób decyduje się na tworzenie różnego rodzaju przetworów, ale nie uda nam się to bez odpowiednich słoików. W jaki sposób wybrać słoiki do przetworów? Nie jest to łatwe zadanie, natomiast w dużej mierze zależy to przede wszystkim od charakteru przetworów. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, że z reguły stawiamy na szklane pojemniki – w ostatnich latach coraz bardziej popularne stały się zresztą nie tylko tradycyjne słoiki, ale też nieco bardziej ozdobne wersje. Dzięki temu będziemy mieli ciekawy element wystroju naszej kuchni czy spiżarni, w zależności od tego, gdzie zazwyczaj przechowujemy przetwory. Sam wybór słoików sprowadza się w zasadzie do tego, aby postawić na odpowiednio dopasowaną do danego przetworu wielkość. Największe szklane pojemniki świetnie sprawdzą się do jabłek czy kapusty, podczas gdy nieco mniejsze słoiki idealnie będą nadawać się na przykład do różnego rodzaju konfitur, ale nie tylko. Bardzo ważne przy tym jest, aby wybrane przez nas słoiki nie były popękane lub wyszczerbione, gdyż wtedy nie sprawdzą się one zbyt dobrze jako pojemnik na żywność – do przetworów może przedostać się na przykład pleśń.

Tymczasem dobry słoik to gwarancja jakości naszych przetworów.

Słoiki do przetworów – o czym pamiętać?

Odpowiednia wielkość słoika to jedna kwestia – bardzo istotne jest także to, aby słoiki były czyste. W przeciwnym razie pojawia się bowiem ryzyko, że nasze przetwory mogą się popsuć. W jaki sposób przeprowadzić więc sterylizację szklanych pojemników? Opcji jest kilka – możemy wygotować je w dużym garnku z zimną wodą albo też wyparzyć je w piekarniku lub w zmywarce do naczyń. Dzięki temu nie będziemy musieli rokrocznie kupować nowych słoików, choć tutaj trzeba także pamiętać o regularnej zamianie nakrętek. Nakrętki – podobnie jak słoje – nie mogą posiadać żadnych oznak uszkodzenia czy nadmiernej eksploatacji jak na przykład wgniecenia, zadrapania czy ślady rdzy. Jak się bowiem okazuje, zakrętka używana przez nas któryś kolejny raz może być już po prostu nieszczelna, a to może doprowadzić do popsucia się przetworów.

Warto więc wyposażyć się w zapas zakrętek oraz słoików – dobrym pomysłem jest przegląd potrzebnych akcesoriów przed rozpoczęciem sezonu na przetwory, aby upewnić się, że posiadamy wszystko to, co jest nam potrzebne.

dfgfgd
gdfgvdg