Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sushi?

Ten japoński przysmak w zaskakującym tempie oraz skali zawojował świat. Spokojnie można powiedzieć, że sushi stało się potrawą kultową i jest podstawowym kulinarnym towarem eksportowym Kraju Kwitnącej Wiśni. Tradycyjne sushi serwowane w Japonii może się często dość zasadniczo różnić od tego, z jakim mamy do czynienia w Europie, jednakże nie da się zaprzeczyć, że nawet luźne nawiązania do pierwowzoru mają swoich gorących zwolenników. Oczywiście musi pojawić się pytanie o to, czy lepiej zrobić sushi samemu, kupić gotowy zestaw w sklepie czy udać się do sushi-baru.

Możliwości jest sporo, z czego ta druga wydaje się najbardziej ryzykowna. Jakość gotowych zestawów sushi bywa rozmaita i zazwyczaj nie jest z nią najlepiej. Nie chodzi tu nawet o świeżość, bo ta z reguły nie budzi zastrzeżeń. Jednakże odwzorowanie smaku rodem z Japonii wypada już zupełnie inaczej i raczej nie ma w tym aspekcie mowy o autentyczności.

Da się znaleźć nagrania wideo, na których Japończycy lub eksperci od sushi próbują tego, co czeka w marketach. Ich wrażenia zdecydowanie odbiegają od tego, co znają z knajp w Tokio czy Osace. Dobrym pomysłem będzie natomiast przygotowanie sushi samodzielnie w domu. Sushi, czyli niemała przestrzeń do kreatywności To wcale nie jest trudne, ponieważ zdecydowana większość wysokiej jakości składników jest w pełni osiągalna w polskich sklepach.

Chodzi na przykład o płaty nori, odpowiedni ryż, sos sojowy, ocet ryżowy czy marynowany imbir. Dobre sushi nie może się obejść także bez wasabi, czyli ostrego sosu na bazie japońskiego chrzanu. Jeśli chodzi o dodatki w postaci mięsa ryb, owoców morza czy warzyw, istnieje duża swoboda. Spotyka się nawet sushi z dodatkiem gatunków ryb popularnych w Polsce – w tym ze śledziem.

Możliwości jest bardzo wiele. Poza surowcami należy też właściwie wszystko przygotować. Ryż musi być dobrze ugotowany, doprawiony octem w odpowiednich proporcjach. Konsystencja ryżu jest bardzo istotnym aspektem i potrzeba daleko idącej wprawy, aby zrobić go dokładnie tak, jak robi się to w Japonii.

Trzeba jednak zaznaczyć, że jest to w pełni wykonalne – potrzebujemy jedynie nieco cierpliwości. Kolejna sprawa to sposób podania. Japończycy wykreowali w tym zakresie pewne standardy, ale będąc w Europie nie musimy ich traktować aż tak dosłownie jak oni.

dfgfgd
gdfgvdg