Jak oprawić świeżą rybę?

Ryby powinny być ważnym elementem naszej diety, ale w praktyce bywa z tym różnie. Fakty są takie, że ryby nie każdemu smakują. Jednym nie odpowiadają walory właśnie smakowe, inni obawiają się ości. Można jednak wybierać takie gatunki ryb, które łączą w sobie doskonały smak z małą ilością ości. Największe pole w tym zakresie dają nam rzecz jasna gatunki ryb morskich, takie jak łosoś, dorsz czy halibut. Świetnie wypada także flądra oraz wiele innych – wszystko jest od pewnego momentu przede wszystkim kwestią w pełni indywidualnych preferencji.

Warto w tym zakresie postawić na to, co ma do zaoferowania Bałtyk, aczkolwiek ryby z importu również są szalenie interesujące dla smakoszy. Pojawia się pytanie, jak przygotować rybę. Kiedy decydujemy się na zakup płatów lub filetów, tak naprawdę nie musimy już nic specjalnego robić. Wystarczy rybę należycie doprawić, przygotować ewentualną panierkę i upiec bądź usmażyć. Niektórzy decydują się także na ryby gotowane, jednakże jest to chyba najrzadziej wybierane rozwiązanie. Świeża ryba, jaka nie została poddana żadnej wstępnej obróbce, bywa dla gotujących amatorsko sporym wyzwaniem.

Trzeba ją bowiem odpowiednio oprawić, a to nie dla wszystkich jest łatwe. Od patroszenia do przyrządzenia Największy kłopot to wypatroszenie ryby, a także pozbawienie jej głowy. Ta druga czynność powinna być wykonana za pomocą odpowiednio ostrego tasaka – jedno szybkie cięcie i po sprawie. Patroszenie jest już nieco „wyższą szkołą jazdy” i warto mieć w tym zakresie pewne przygotowanie. Brzuch rybi trzeba naciąć na odpowiedniej głębokości, a potem umiejętnie usunąć ze środka wszystkie wnętrzności, tak aby można było przejść do dalszego rozbioru ryby. Na końcu powinny nam zostać gotowe do umycia i zamarynowania płaty.

W polskich realiach zazwyczaj patroszy się i ogólnie obrabia karpie w okresie Bożego Narodzenia. To dość naturalne, ponieważ w żadnym innym momencie w roku nie daje o sobie znać tradycja przygotowywania ryb „od podstaw”. Choć i tu czasy przynoszą konkretne zmiany. Coraz powszechniej konsumenci decydują się na zakup płatów, jakie są przygotowane do kulinarnych poczynań. Wystarczy je opłukać i już można działać z nimi dalej. Walory smakowe ryby raczej nie powinny w tym momencie odbiegać od tej obrabianej i patroszonej w pełnym zakresie.

dfgfgd
gdfgvdg